Ahaaaaa… het AH! (Abonnement Huurdersonderhoud)

Medewerker Woonbedrijf Monique Tenbült
Door

Monique

Datum

3 september 2012

Ik huur op dit moment zelf geen woning, maar dat heb ik vroeger wel een hele tijd gedaan. Toen ik 19 jaar was, ben ik in mijn laatste studiejaar MDGO uit mijn geboortedorp vertrokken om op kamers te gaan wonen in Eindhoven. Een kleine kamer bovenin een soort-van-studentenhuis, met 4 andere huisgenoten. 4 vrouwen en 1 man onder 1 dak, best druk, maar heel gezellig. Toen de grotere kamer beneden in het huis leeg kwam, ben ik daar naar toe verhuisd. Na mijn studie, toen ik werk gevonden had, verhuisde ik naar een grote woon/slaapkamer boven een winkel in surfplanken en aanverwante artikelen in de straat om de hoek. Ik weet nog dat ik mijn (kleine hoeveelheid spullen) vrijwel allemaal te voet versjouwd heb, tot een buurman uit medelijden zijn busje aanbood en mijn kledingkast en 1-persoonsbed nog mee heeft overgezet. Het was een paar jaar heel gezellig met 2 vrouwelijke huisgenoten, die ik nog kende van het 1e studentenhuis. Zij hadden op de bovenverdieping ieder 2 aparte kamers. 1 verdieping lager deelden we samen een keuken, badkamer en groot dakterras, allemaal grenzend aan mijn grote woon/slaapkamer. Daarna vond ik een appartement met een grote woonkamer en 2 slaapkamers, waar ik ongeveer een jaar gewoond heb. En toen uiteindelijk naar mijn 1e echte volledig eigen huurhuis in Philipsdorp via Hhvl, net mooi gerenoveerd en met 3 slaapkamers, eigen douche, keuken en een grote achtertuin. Heerlijk, een eigen plek met lekker veel ruimte….. tot ik bijna 3 jaar later een eigen huisje kocht.

Dus je zou kunnen zeggen dat ik wel wat huur-ervaring heb. Door de jaren heen is er toch wel heel veel veranderd met betrekking tot alles wat een huurder verwacht en mag verwachten van hun verhuurder en dus ook van Woonbedrijf. Zo merk ik dat sommige huurders verwachten dat (omdat ze huren) alles wat kapot gaat in en aan hun woning, ook zomaar door onze Bouwservice gemaakt zal worden. En dat is niet zo…

Daarom hebben wij het Abonnement Huurdersonderhoud in het leven geroepen. Mijn uitleg aan de beller is altijd: u als huurder bent verantwoordelijk voor het onderhouden van een aantal dingen in de woning, die u zelf intensief gebruikt. En daar valt onder andere een (keuken/bad/douche) kraan onder, maar ook het hang- en sluitwerk binnen de woning, of bijvoorbeeld de stortbak van het toilet, de doucheslang- en kop, keukenkastjes en -lades en nog meer dingen. Mocht u dat niet willen doen of niet zelf kunnen repareren, dan mag u voor €2,50 per maand het Abonnement Huurdersonderhoud afsluiten. Daar dient u wel voor te tekenen, want dat bedrag wordt bij de huur opgeteld.

Soms willen mensen even nadenken, dan verwijs ik ze altijd naar onze website voor meer informatie, want je kunt daar terug vinden welke reparaties er onder het abonnement vallen. Of ik stuur ze de informatie en aanvraagformulier eventjes per post toe. Maar wat ook kan (en dat vind ik echt een superservice van Woonbedrijf) ik maak op verzoek van de huurder meteen een reparatie-opdracht aan en vermeld dat men eerst het Abonnement Huurdersonderhoud dient te ondertekenen. Onze vakman van de Bouwservice neemt het formulier mee naar de afspraak, even een handtekening van de huurder eronder en dan wordt de reparatie meteen uitgevoerd. Een lekkende kraan bijvoorbeeld, is dan heel snel weer verholpen en de huurder is weer helemaal blij.

Wat ik wel grappig vind, is dat veel huurders zeggen dat ze ‘verzekerd’ zijn voor deze reparaties. En soms denken ze dat er nog veel meer dingen onder vallen dan wat in het lijstje van reparaties staat, bijvoorbeeld: het vervangen van een batterij van een rookmelder, een nieuwe toiletbril (nee, écht… die vervangen we niet!) snoeien van de heg, een nieuwe binnendeur, want mijn zoon/man heeft er een gat ingeslagen per ongeluk, een nieuwe wastafel, want het parfumflesje heeft een barst gemaakt…

Geloof me, ik heb de nodige verzoeken te horen gekregen……;-)

Medewerker Woonbedrijf Monique Tenbült

Over Monique

Vrolijk, positief, eerlijk, actief, intensief, energiek, gek op koken, lezen en wandelen. Ik hou van uitdagingen en zoek graag dingen tot op de bodem uit. Altijd in voor nieuwe dingen en soms prettig gestoord!