De vroege vogels van Woonbedrijf

Medewerker Woonbedrijf Hanneke van den Broek - Vermeulen
Door

Hanneke

Datum

29 januari 2014

Tags

Bij ons kun je ervoor kiezen om rond de klok van 7.00 te beginnen, met de nadruk op kún. Niks moet, alles mag. We hanteren voor veel afdelingen een flexibel systeem, dat inhoudt  dat je tussen 7.00 en 19.00 je werkzaamheden kunt plannen. Om 7.00 beginnen met je werkdag is vroeg, héél vroeg… Maar toch zijn er veel collega’s die deze mogelijkheid met beide handen aangrijpen, want vroeg beginnen betekent -over het algemeen- ook dat je vroeger naar huis kunt.

Ikzelf begin, afhankelijk van mijn rooster, regelmatig om 7.00. Om 5.55 gaat mijn wekkertje af en in het holst van de nacht sleep ik mijzelf onder de douche. Met kleine oogjes open ik de deuren van ons pand en verwelkom de eerste collega’s met krassende stem. Maar hoeveel mensen beginnen er nou daadwerkelijk om 7.00? Vrijwillig nota bene, voor alle duidelijkheid.

Stiekem beginnen er best veel collega’s om 7.00. Op de locaties waar ik werkzaam ben zijn er al veel vroege vogels te bekennen. In alle rust kunnen zij beginnen aan een nieuwe werkdag. PC opstarten, bakje koffie halen en ongestoord de eerste ‘things-to-do’s’ afwerken voordat het grootste gros van de collega’s arriveert rond 8.30. Eerlijk gezegd vind ik het ook erg prettig om zo vroeg te beginnen. Ok, op het moment dat mijn wekker gaat vervloek ik deze vroege ochtenddienst, maar na een warme douche en dodemansrit naar mijn werk is het ergste leed achter de rug en kan ik onder het genot van een bakje thee aan mijn werkdag beginnen. Rond 9.00, als de meesten écht begonnen zijn met de werkdag heb ik er al 2 uur opzitten! Hoe fijn is dat? Veel mensen kijken er van op als ik vertel dat ik regelmatig om 7.00 begin. 7.00?! Ja mensen, ik ben bloedserieus. Het is even wennen, maar dan heb je ook wat. Om 13.00 eindigt mijn parttime werkdag en dan heb ik nog de hele middag om vrij te spenderen, terwijl ik toch 6 uurtjes gewerkt heb die dag. In the pocket.

Wat bezoekers en nieuwe collega’s vaak opvalt, is dat het aan het einde van de dag zo rustig is. Ik krijg regelmatig de vraag of iedereen al naar huis is, aangezien het in de ontvangstruimte uitgestorven lijkt te zijn, begrijpelijk, maar niets is minder waar. Alle collega’s die er werken zijn mooi weggewerkt achter wandjes waarin loungebanken of werkcabines zijn weggewerkt. Soms steken de vooroordelen de kop op en wordt er (te) snel geoordeeld over de ‘ambtenaarsinstelling’ van medewerkers binnen de woningcorporatiebranche in het algemeen. Wat deze mensen ook niet weten is dat de meeste collega’s hun voltallige werkdag al achter de rug hebben en terecht thuis met de benen omhoog zitten. Biertje/ wijntje (doorhalen wat niet van toepassing is) erbij, je kent het wel. Morgen weer een dag. Gelukkig lopen er nog voldoende collega’s rond om het gebouw op te vullen, maar met de huidige flexwerktijden en thuiswerkmogelijkheden ziet een werkdag er tegenwoordig heel anders. Dat wil niet zeggen dat er minder productief gewerkt wordt, althans daar gaan we vanuit ;-).

Sommige dagen begin ik ook wat later op de dag, om 13.00. Dan eindigt mijn dag om 19.00 en trek ik letterlijk de deur achter mij dicht die avond. De laatste uurtjes is het rustig, net als de hele vroege uurtjes, maar toch zijn er heel wat collega’s die doortikken tot het bittere eind. Het zijn er weliswaar minder dan op de vroege morgen, maar onderschat het niet. De vroege vogels winnen terrein wat dat betreft. 1-0 voor de early birds! Wat later op de dag beginnen heeft ook zo zijn voordelen en maakt het voor mij extra aantrekkelijk om na werktijd zonder huishoudelijke inspanningen aan tafel aan te schuiven. Ook wel eens heul fijn!

Medewerker Woonbedrijf Hanneke van den Broek - Vermeulen

Over Hanneke

In mijn functie als projectassistent binnen de afdeling Vastgoed zit ik op de ideale plaats om alle dagelijkse bezigheden te overzien. Hoe is de sfeer onderling en wat houdt mijzelf en mijn collega's bezig? In mijn blog neem ik je mee de werkvloer op van Woonbedrijf om zo eens een kijkje in de keuken te nemen van deze bruisende organisatie!