Duurzaam Woonbedrijf

Secretaris Wilbert van Bakel
Door

Wilbert

Datum

25 november 2014

Tags

In de vernieuwde Koers van Woonbedrijf hebben we duurzaamheid een speciale plek gegeven. In de wereld om ons heen zien we tal van initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Woningen worden extra geïsoleerd in combinatie met zuinige installaties en / of zonne-energie. De vraag is of je hiermee de meest duurzame stap zet. Waren deze ingrepen écht nodig? Of had je niet beter kunnen investeren in voorlichting aan de bewoners en hen een paar slimme tips kunnen geven hoe zij energie kunnen besparen.

Daarom kiest Woonbedrijf voor een brede en integrale benadering. Duurzaamheid is geen facetbeleid, maar maakt integraal onderdeel uit van al onze afwegingen. Hiermee maken we dagelijks de meest duurzame keuzes en zetten we met onze ruim 400 medewerkers, 30.000 woningen én 70.000 klanten enorme stappen.

Om duurzaamheid handen en voeten te geven, hebben we enkele jaren geleden gekozen voor een aanpak op basis van The Natural Step (TNS). Deze aanpak, die ook door de gemeente Eindhoven en de overige woningcorporaties wordt gehanteerd, biedt ons een gemeenschappelijk begrippenkader en taal. Op basis van de 4 principes van The Natural Step maken we de meest duurzame keuzes.

Om The Natural Step verder te brengen binnen de organisatie, zijn er 10 collega’s opgeleid tot TNS Facilitator. Hiermee kunnen we zelf opleidingen verzorgen en processen en projecten begeleiden om duurzame oplossingen te zoeken en implementeren. Denk hierbij aan de ontwikkeling van een ‘eco’ keuken of het hergebruik van stalen balkonhekken na een renovatie.

Ondertussen zijn ruim 70 collega’s opgeleid en deze groep wordt steeds groter. En daarmee hebben een belangrijke stap gezet naar een duurzaam Woonbedrijf!

Voor meer informatie over The Natural Step verwijs ik je naar: www.thenaturalstep.nl

Secretaris Wilbert van Bakel

Over Wilbert

Maatschappelijk betrokken, werken vanuit een brede visie aan de vraagstukken van vandaag, met een passie voor wonen, wielerliefhebber en voetbalcoach, motto: Eindhoven de gekste (en de mooiste, de leukste, de beste.....)