In vertrouwen samenwerken

Door

Frank

Datum

14 juni 2012

Tags

Vandaag mocht ik vanuit distict Woensel Noord maar ook een beetje vanuit Woonbedrijf als geheel samen met René Kerkwijk van de gemeente Eindhoven (@gcwoenselnoord) gastheer zijn bij de slotbijeenkomst van Buurtleerplaats Naoorlogs Woensel. Dit is een samenwerkingsverband tussen gemeente, Fontys Sociale Studies en Woonbedrijf waarin studenten praktijkopdrachten moeten vervullen en ons van advies dienen te voorzien. Altijd weer een feest om geconfronteerd te worden met de basale ‘waarom’-vraag en vooral om ongefilterde signalen en frisse ideeën te krijgen. Werken met studenten is een feest vind ik persoonlijk.

Samen met Kitty Hesen van Buurtgenot+ mocht ik vandaag de inleiding verzorgen, een soort van stichtelijk woord en een vooruitblik door terug te kijken. Dat deden we met een presentatie met als titel: in vertrouwen samenwerken. Kitty en ik zijn namelijk believers. Vertrouwen is voor ons het kernwoord voor samenwerking met elkaar, als professionals, voor relaties met bestuurders maar vooral ook voor de sociale activering van bewoners.

We begonnen allebei met een voorbeeld van vertrouwen dat je vleugels geeft. We hadden beiden een voorbeeld van een hiërarchische verhouding waarbij het vertrouwen werd uitgesproken en behouden. Als je leidinggevende je vertrouwen geeft, informatie met je deelt en je met elkaar kunt sparren over zaken waar je je onzeker over voelt dan heb je een hele fijne organisatie te pakken.

Met professionals heb je ook vertrouwen nodig. Dat vraagt om wederzijdse investering in elkaar maar vooral een gezamenlijk doel. Het gaat niet om principes of geld maar om belangen. Respect voor elkaars positie kunnen opbrengen en de individuele opdrachten zoveel mogelijk als een gezamenlijke uitdaging gaan zien. Elkaar informeren is een vereiste voor het behouden van dat vertrouwen, feedback geven een blijk van het onderlinge vertrouwen. Kom je afspraken na.

Voor de samenwerking met bewoners geldt feitelijk hetzelfde, met een aantal kleine verschillen. Van een niet-professional mag je niet verwachten dat het een professional is of wordt. Dat is niet zijn of haar rol, waarschijnlijk niet zijn of haar ambitie en zeker niet realistisch. Als actieve bewoner in mijn eigen straat heb ik belangen en emoties die je als professional kunt en soms moet buiten sluiten. Het gaat bij bewoners om luisteren, willen begrijpen en in het perspectief plaatsen. Zie de boze bewoner als iemand die betrokken is en breng een bewoner in zijn kracht.

Maar of het nu bewoners, professionals of je baas is. Voor alles en iedereen geldt hetzelfde. We zijn net mensen. Vertrouwen begint met oprechte belangstelling in elkaar. Het gesprek aangaan en blijven voeren. Dromen delen. En daarbij vooral de positieve energie zoeken en die samen uitdragen. Dan kunnen mensen bergen verzetten. In vertrouwen samenwerken.