Je hoeft maar 1 kans te krijgen én die te grijpen

Door

Janine

Datum

22 februari 2023

Al een tijdje werkte ik voor Woonbedrijf in de functie waarvoor ik gestudeerd heb: administratie. Als teamleider administratie haalde ik veel voldoening uit mijn werk. Mijn grootste doel in mijn werk is om collega’s uit mijn team op de juiste plek te krijgen; de plek waar zij voldoening en energie van krijgen. Ik merkte dat ik me steeds meer bezighield met de inhoud, waardoor het moeilijker werd om de helikopterview te houden.

Niet aan beginnen, je hebt net een kind
In mijn zwangerschapsverlof, 4 weken na de geboorte van mijn zoon, zag ik een vacature voorbijkomen: teamleider planmatig onderhoud & specialisten. Bij mijn huidige geliefde werkgever. Ik scrolde door de vacature, las een paar zinnen en sloot de vacature weer. “Niet aan beginnen, je hebt net een kind”, dacht ik. Een dag later, terwijl mijn zoontje een heerlijk dutje deed bij mij, pakte ik mijn telefoon en opende ik de vacature weer. Iets in die vacature sprak mij aan, maar ik kwam er niet achter wat het precies was. Mijn manager belde en we bespraken de vacature. Hij zei: ‘’Ik wil je niet kwijt in mijn team, maar het is zeker een mooie kans”.

De functie staat nog open
Drie maanden later startte ik weer fris en fruitig op de werkvloer. Eindelijk weer naar kantoor, gezellig bij mijn vertrouwde collega’s. Ik startte met veel energie en had nog nooit zo’n goede werk en privé balans gehad. Ik kwam de manager Vastgoedbeheer tegen en hoorde van hem dat de de functie nog open stond. Hij vroeg of ik de vacature gezien had en ik knikte. Ik zei ook meteen dat ik twijfelde; zou ik zo’n uitdaging aankunnen, met zo’n andere privésituatie dan voorheen? Er lagen veel uitdagingen in het team: zou mij dat wel lukken? En vooral: wat als het niet zou lukken?

In je comfortzone ontwikkel je niet
Talloze gesprekken voerde ik met mijn manager om erachter te komen of deze functie bij mij paste. Zelfs een gesprek met onze directeur om meer over de functie en visie van de afdeling te weten te komen. In je comfortzone ontwikkel je niet. Dat zinnetje bleef me bij. Die avond keek ik naar mijn lieftallig zoontje in mijn armen; zo kwetsbaar en puur. Toen dacht ik: “Wat voor voorbeeld wil ik eigenlijk zijn, voor hem maar ook voor mezelf?” Ik besefte dat ik teveel bezig was met de angst als het mis zou gaan, in plaats van de kansen en leer- en ontwikkelingsmogelijkheden die het me zou kunnen bieden. Diezelfde avond schreef ik mijn motivatie. In 5 minuten schreef ik een tekst waar ik nu nog steeds trots op ben.

Vertrouw op kwaliteiten
Gesprekken volgden en uiteindelijk ben ik nu 2 maanden werkzaam als teamleider planmatig onderhoud & specialisten. Ik leer ontzettend veel en ga iedere dag met heel veel plezier, levenslust en energie naar mijn werk. Zonder het open gesprek met mijn managers en directeur, had ik deze stap nooit durven maken. Ik vertrouw op mijn kwaliteiten en niet op mijn angst. En nu doe ik waar ik het meeste energie van krijg: ik zorg dat de collega’s uit mijn team op hun plek zitten en doen waar ze veel energie van krijgen. Je besteedt zoveel uren op je werk, zorg ervoor dat die uren dan ook bijdragen aan jouw ontwikkeling en jouw leven!