Kledingvoorschriften binnen Woonbedrijf; mijn visie

Medewerker Woonbedrijf Hanneke van den Broek - Vermeulen
Door

Hanneke

Datum

5 maart 2015

Binnen onze organisatie gelden geen hele strikte kledingvoorschriften. Uiteraard bestaan er regels voor onze collega’s die met huurders en klanten in contact komen, maar over het algemeen laat Woonbedrijf ons relatief vrij in onze kledingkeuze en ik kan je vertellen, daar ben ik heel blij mee. Wie voelt zich nou niet op zijn gemak in zijn eigen kleding? Een sneakertje voor sportieve look en een laarsje voor de wat zakelijkere look. Goed, de toon is gezet.

Uiteraard kent onze Bouwservice werkkleding, dit om herkenbaarheid uit te stralen en daarnaast zou het ook niet prettig zijn om dagelijks in je nieuwe spijkerbroek te moeten schilderen en klussen. Zonde, nietwaar? Maar echte bedrijfskleding voor overige afdelingen is er niet. Er zijn wel wat ongeschreven regels binnen onze organisatie, maar deze worden niet met iedere dag voor het starten van de werkdag klassikaal doorgenomen.

De jaarcijfers bespreken met een zakelijke relatie? Deze jeans mag thuis blijven!
Er zijn een aantal kledingstukken die je beter thuis kunt laten, ieder normaal (wat is normaal?) functionerend en weldenkend mens kan hier een beeld bij plaatsen. Toch blijft dit een aanname, want wie zegt dat de één niet een compleet andere beeld heeft bij ‘werkkleding’ dan de ander. Ik zie bij een zakelijke outfit óók een donkere spijkerbroek met nette blouse en colbert. Maar wat is de definitie van ‘netjes’ en wat is ‘donker’? Ik geloof dat we er allemaal over uit zijn dat een naveltruitje en de hippe, gebleekte jeans exemplaren met complete scheuren in de knieën en bovenbenen niet voor een zakelijke meeting geschikt zijn, maar een beetje hippe jeans kan wellicht voor een meeting met een wat minder formeel randje prima. En als je alleen intern een meeting hebt, doe je dan bovenstaande jeans wel aan? Het blijft gissen, de één doet het wel en de ander niet.

In mijn baan als intercedent -way back- binnen een grote uitzendorganisatie mochten we standaard geen jeans dragen. Zat je daar als jonge meid, werkdag in en uit, met je pantalon of jurkje op het werk. De één zag er gelikt uit en de ander zag eruit als een aap in een pakje. Soms kan een persoon beter dicht bij zichzelf blijven, dan straalt die persoon ook iets meer comfort uit. Of zeg maar gerust: geluk, want sommige keken daadwerkelijk ongelukkig in een mantelpakje. Daarnaast was onze doelgroep niet bepaald heel representatief, wat soms voor mijn gevoel juist een afstand creëerde.

Mijn persoonlijke visie is dat de échte mantelpakcultuur opgedoekt mag worden binnen bepaalde dienstverlenende organisaties. De zakelijke branche vind ik weer een andere tak van sport. Voor ons vind ik; zakelijk kan ook heel goed iets meer casual. Vooral dicht bij jezelf blijven, alhoewel je dan weer in strijd blijft met de definitie van zakelijk meets casual. Tsja, het blijft lastig. Ik ben van mening dat je tegenwoordig heel professioneel overkomt door te kijken naar je doelgroep en daarbij rekening te houden met je kledingstijl. Een blazer met stoere sneakers kan ook heel zakelijk zijn, maar ik denk dat daar de meningen nog over verdeeld zijn… Ik ben in ieder geval vóór! 🙂

Medewerker Woonbedrijf Hanneke van den Broek - Vermeulen

Over Hanneke

In mijn functie als projectassistent binnen de afdeling Vastgoed zit ik op de ideale plaats om alle dagelijkse bezigheden te overzien. Hoe is de sfeer onderling en wat houdt mijzelf en mijn collega's bezig? In mijn blog neem ik je mee de werkvloer op van Woonbedrijf om zo eens een kijkje in de keuken te nemen van deze bruisende organisatie!