Laatste gedachten van het jaar

Door

Myrthe

Datum

31 december 2013

Tags

De laatste werkdag van dit jaar zit er bijna op. En ik moet zeggen: het is zeker niet verkeerd om op oudejaarsdag te werken. Ik heb dingen gedaan waar ik anders niet aan toe kom. Mijn PC helemaal doorgelopen en rigoureus op de delete-knop gedrukt. Dat geldt ook voor mijn e-mail. Zo kan ik opgeruimd het nieuwe jaar in. Dat voelt best oké.

Loslaten

Verder zijn er natuurlijk ook de gedachten over 2013. Mooie en minder mooie. Noemenswaardige en gewone. Maar allemaal stuk voor stuk de moeite waard. In 2013 liep ik tegen een tekst aan die Nelson Mandela ooit heeft gedeeld. Ik deel die nu graag met jullie. Mij geeft het in ieder geval nog steeds ‘food for thought’.

Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt, het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan doen.

Loslaten betekent niet mijzelf afsluiten, het is het besef dat ik een ander niet kan beheersen.

Loslaten betekent machteloosheid toegeven, wat betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.

Loslaten betekent niet in het middelpunt staan en alles beheersen, maar anderen toestaan hun eigen weg te gaan.

Loslaten betekent niet treiteren, schelden of ruzie maken, maar zoeken naar eigen tekortkomingen en die verbeteren.

Loslaten betekent niet alles naar eigen hand zetten, maar elke dag nemen zoals hij komt.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden, maar erdoor groeien en leven in het hier en nu.

Loslaten betekent niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn.

Loslaten betekent niet ontkennen, maar accepteren.

Loslaten betekent niet zorgen voor, maar geven om.

Loslaten betekent minder vrezen en meer beminnen.

Nelson Mandela

Ik wens je voor 2014 alle goeds: in gezondheid en liefde.