Meelopen met… de gastvrouwen van Woonbedrijf

Datum

9 mei 2022

Tags

Meestal lopen we met een collega door een buurt. Maar deze keer blijven we dichter bij huis: in onze Woonwinkel. Hier nemen de gastvrouwen je mee in hun dagelijks werk. Zij zijn elke dag in de Woonwinkel te vinden. Ze ontvangen en helpen bezoekers, regelen betalingen en geven sleutels uit.

In de Woonwinkel van Woonbedrijf werken 3 gastvrouwen: Jane, Aziza en Saniye. Vandaag zijn Aziza en Saniye aan het werk. “Wij ontvangen de bezoekers”, zegt Aziza. “Veel mensen hebben een afspraak. Die bieden we wat te drinken aan en bellen dan de collega met wie ze de afspraak hebben.”

Ook regelen ze betalingen. “De meeste mensen maken de huur over via automatische incasso of online. Maar sommige mensen komen nog altijd hier naartoe om te pinnen.” Hetzelfde geldt met het doorgeven van reparaties. “Dat kan via de website of aan de telefoon. Maar sommigen komen het hier doorgeven. Wij zetten het dan in het systeem. De afdeling Bewonerscontact pakt het verder op.”

De afdeling Verhuur regelt woningbezichtigingen. Door corona doen we die niet meer in groepen of met een collega. Bewoners kunnen zelf, één voor één, naar de woning gaan kijken. Voor een bezichtiging plannen we 4 mensen op een dag in. Zij komen op een ingeplande tijd naar de Woonwinkel en halen daar de sleutels op. “Die sleutels liggen in een kluisje. Daar hebben ze de code van. Iemand heeft dan 2 uur de tijd om de woning te bekijken en de sleutels weer terug te brengen. Dan komt de volgende kandidaat.”

Gerrie is beveiliger bij Van Egdom Security. Hij werkt al 6 jaar bij Woonbedrijf en houdt de hoofdingang goed in de gaten. “Mijn taak is om mensen met slechte bedoelingen buiten te houden. Meestal zie ik wel aan iemand of dat zo is. Afhankelijk van hoe mensen reageren, laat ik ze binnen.” Na 6 jaar weet Gerrie al veel over Woonbedrijf en het werk. “Ik kan mensen ook buitenhouden en daar met ze praten. Soms hebben mensen een klacht of willen ze iemand spreken. Dan maak ik vaak een terugbelverzoek. Veel mensen worden dan al wat rustiger en voelen zich gehoord.” Gerrie heeft weleens echt agressieve mensen meegemaakt. “Die kwamen heel dichtbij en dreigden om me te slaan. Gelukkig is het nooit verder gegaan. Met praten en laten zien dat je ze begrijpt, bereik je vaak al veel.”

In de Woonwinkel staan 2 Klik & Klaar-zuilen. Op de schermen is onze website www.woonbedrijf.com te zien. Op de website kun je zelf gemakkelijk online zaken regelen. Bijvoorbeeld snel een reparatie aanvragen, een betaling via iDeal doen of je gegevens aanpassen. Veel bewoners doen dit al. Maar sommige, vooral oudere bewoners hebben hier moeite mee. Of weten nog niet dat je online veel kunt regelen. “Via de zuilen kunnen we bewoners stap voor stap helpen en laten zien hoe het werkt”, zegt Aziza.

Elke dag krijgen bewoners sleutels van hun nieuwe huurwoning. En hebben aannemers sleutels van een huis nodig voor onderhoud. De gastvrouwen zorgen ervoor dat de gevraagde sleutels elke dag klaar liggen. Deze stoppen ze in enveloppen met de goede gegevens erop.

Over Woonbedrijf

Aangenaam! We willen graag kennis met je maken. Maar jij wilt natuurlijk eerst weten of dat voor jou interessant is. Snappen we. Daarom vertellen we je eerst iets over onszelf.