Met de complimenten!!

Medewerker Woonbedrijf Monique Tenbült
Door

Monique

Datum

31 juli 2012

Het lijkt zo vanzelfsprekend…..een complimentje geven als iets goed gaat. Tóch doen we het maar heel weinig, we zien vaak wel wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Zonde, want we kunnen altijd wel wat extra positivisme gebruiken! Weet je dat ik geregeld een compliment denk, in plaats van dat ik het uitspreek? Dat is eigenlijk heel jammer, want een complimentje krijgen is heel fijn… Maar het geven is zeker zo leuk!

Soms heb ik mensen aan de telefoon die erg boos zijn vanwege een lekkage, vooral met die stortbuien de laatste tijd. Of dat ze bellen en een reparatieverzoek hebben, dat niet 123 opgelost kan worden. Of dingen met betrekking tot de huur die niet goed gaan…. Ik zoek graag de dingen uit en als ik een probleem kan tackelen, dan doe ik dat ook. Geregeld krijg ik dan een complimentje van de bewoner/huurder die ik aan de lijn heb. Voorbeelden van complimenten? Die heb ik genoeg, zal ik dan toch maar eventjes (een beetje) opscheppen? 😉 Ik krijg complimentjes over mijn vriendelijkheid, mijn prettige stem, mijn duidelijke uitleg en soms wordt er ook gezegd dat ze het fijn vinden dat er eindelijk iemand is die meteen actie onderneemt. Altijd super om te horen! Het maakt mijn dag zeker een stukje mooier en het is ook 1 van de (vele) redenen dat ik dit werk op de Klantenservice zo graag doe.

Er is zelfs een nationale complimentendag Nederland (1 maart) in het leven geroepen met een heuse website.  En gevonden op deze website, 6 tips hoe je iemand kunt complimenteren, dan kan het niet mis gaan!

  1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij ….
  2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!
  4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.
  5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.
  6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een mooi en persoonlijk compliment kost niets, dus ik zou zeggen…. mét de complimenten!

Medewerker Woonbedrijf Monique Tenbült

Over Monique

Vrolijk, positief, eerlijk, actief, intensief, energiek, gek op koken, lezen en wandelen. Ik hou van uitdagingen en zoek graag dingen tot op de bodem uit. Altijd in voor nieuwe dingen en soms prettig gestoord!