Post graduation blues

Door

Bastiaan

Datum

3 april 2023

Studeren. De periode waarin je grote stappen zet om een bepaald doel te bereiken. Je verhuist naar een studentenhuis en begint op een nieuwe school met allemaal nieuwe mensen. En daarnaast moet je natuurlijk de plaatselijke kroegen uitproberen, want “bijzijn is meemaken”. De studententijd is daadwerkelijk de mooiste tijd van het leven, maar het doel van deze periode is altijd duidelijk geweest: afstuderen. En dan is het eindelijk zo ver. Je hebt je scriptie succesvol verdedigd en je mag dan eindelijk dat felbegeerde papiertje op gaan halen tijdens een feestelijke uitreiking. Het is je gelukt! Oh nee… wat nu?! 

Doei studententijd! Hallo werkend leven! 

De studententijd kent uiteraard ook een aantal nadelen. Naar mijn mening is het grootste nadeel dat die periode ook voorbij gaat. En het is gek dat ik dat mezelf hoor zeggen: ik stond juist te trappelen om klaar te zijn. Mijn afstudeerstage bij Woonbedrijf kwam dan ook als geroepen. Eindelijk weer rust en regelmaat. Geen weekenden meer werken bij de Albert Heijn, geen onregelmatige werk- en schooltijden meer en geen tentamens meer. Héérlijk. Alleen nog even een scriptie schrijven en dan begint het echte leven.

Onderzoeken vind ik leuk en teksten schrijven gaat mij goed af. Ik had een interessant onderwerp, ik schrijf makkelijk en voor de afwisseling mocht ik aan een aantal nieuwbouwprojecten meewerken. Alles verliep perfect, dus ik besloot om mijn afstudeerdatum gewoon twee maanden naar voren te halen. En ook dat ging heel soepel. Mijn scriptie was ruim een maand voor de deadline klaar en ik mocht het op 1 februari 2023 gaan verdedigen.

Tijdens de zitting wilde ik graag indruk maken. Het was mijn bedoeling om niet meteen vergeten te worden nadat ik de deur uit liep. Dus ik had mijn hele PowerPoint-trukendoos uit de kast gehaald om een indrukwekkende presentatie te maken en mijn tekst tot in perfectie uitgewerkt. Dat werkte, want voor familie, collega’s en docenten werd mijn scriptie beloond met een 8! Wauw! Wat was ik opgelucht… denk ik?! 

Post graduation blues 

Nee, dat was ik niet. Ik heb mij ruim vier jaar ingespannen om dit punt te bereiken. En nu was het ineens klaar? Wat moest ik nu met al mijn tijd doen? Wat was mijn doel nou in het leven? En begon ik Fontys nou te missen?! Dit was heel gek. 

Mijn collega Karlien wees mij erop dat ik wellicht last had van de post graduation blues. De wat? De blues: de “depressie” of “leegte” die een schoolverlater ervaart na afstuderen. Gelukkig is mijn stageperiode bij Woonbedrijf wederzijds goed bevallen en mag ik blijven als junior vastgoedontwikkelaar. Hierdoor studeerde ik af op mijn eerste officiële werkdag, waardoor de transitie van studeren naar werken heel soepel verliep en de leegte gelukkig beperkt bleef. 

Maar die blues, had jij er ooit van gehoord? Het was voor mij wel een geruststelling, dat het een naam heeft. In mijn volgende blog lees je hoe dit een plek kreeg. 

Over Bastiaan

Mijn naam is Bastiaan. Ik ben 24 jaar en woon samen met mijn vriend Bram in Eindhoven. Naast op het terras zitten met vrienden, ben ik ook regelmatig in de sportschool te vinden. Daarnaast kijk ik graag naar voetbalwedstrijden en volg ik een cursus Spaans. Maar het allerliefst ga ik op reis, dus dit doe ik dan ook met enige regelmaat!