Serie van Eén

Door

Frank

Datum

17 oktober 2012

Tags

Ongeveer de helft van het woningbezit in Nederland is particulier bezit. Deze eigenaren organiseren zelfstandig het onderhoud aan hun woning. Bij huurwoningen wordt veelal gekozen voor collectief onderhoud uit kostenoogpunt. Woonbedrijf is aan het zoeken naar mogelijkheden om dit anders aan te pakken. Fundamenteel anders.

Kern van de vraag is hoe we huurders meer inspraak kunnen geven bij groot onderhoud en woningverbetering. Hoe kunnen we nóg beter aansluiten bij de vraag van de klant. Die vraag is vaak individueel en vraagt daarom maatwerk per woning. Ik geloof niet dat een klant het als maatwerk ervaart als hij of zij alleen de kleur van de voordeur mag uitzoeken.

Het gaat echter wél om keuzes, dus niet én én maar óf óf. Het geld kan immers maar één keer uitgegeven worden. Dus óf een nieuwe badkamer óf een open keuken. En bij een nieuwe badkamer horen ook nieuwe standleidingen, zodat de basiskwaliteit van de woning op orde blijft. En natuurlijk bewaken we de kwaliteit van de schil (vastgoedwaarde), want we zijn zuinig op onze woningen.
Maar we gaan verder. Zou het niet mooi zijn om ook in de tijd aan te sluiten bij de wens van onze huurder? Zodat een senior die op het punt staat naar een gelijkvloers appartement te verhuizen niet een half jaar van te voren zijn huis overhoop hoeft te halen. Of dat dat jonge gezin ervoor kan kiezen om die renovatie snel te laten uitvoeren zodat tijdens een gewenste zwangerschap het huis al op orde is?

Dit alles betekent maatwerk. Maatwerk op woningniveau. Het verplicht ons om aan te sluiten bij de eenheid van onze klanten, de individuele woning. Wij spreken intern over de Serie van Eén. We hebben hier ideeën over maar die zijn nog pril. Toch gaat dit de toekomst worden in onze ogen. De kunst is om onze organisatie, onze interne processen en vooral ons denken hierop aan te passen. Organiseren op de schaal van een paar honder woningen, uitvoeren op woning niveau.

Op 4 oktober is Woonbedrijf gastheer geweest bij het eerste RendaKaffee, opgezet om verfrissende ideeën te delen, elkaar te inspireren en nieuwe gedachten te ontwikkelen. Het was een mooie middag over de Serie van Eén.
Duidelijk is geworden dat we best willen maar er nog veel beren op de weg (kunnen) komen. Ik pak mijn jachtgeweer alvast. Een hele mooie uitdaging!