Smoelenboek

Medewerker Woonbedrijf Hanneke van den Broek - Vermeulen
Door

Hanneke

Datum

26 februari 2014

Woonbedrijf heeft een zogenaamd ‘smoelenboek’. Nu heet dit natuurlijk niet echt zo, maar zo weet iedereen wél direct waar ik het over heb. Niet meer de papieren versie, maar de digitale. Een overzicht van al het pracht en praal van een organisatie; de medewerkers. Alle knappe koppen in één ‘boek’. Een foto overzicht met namen, functies en telefoonnummers. Uiterst handig en uiterst vermakelijk.

Binnen een organisatie van plusminus 450 medewerkers kun je onmogelijk iedereen bij naam kennen. Uitzonderingen daargelaten, mocht er zich een ‘Rainman’ onder de medewerkers bevinden. De meeste werknemers van mijn werklocaties ken ik bij voor- en achternaam. Dat sluipt er gewoon in, het is dus niet zo dat ik ’s avonds met het smoelenboek op de bank zit om de namen nog eens in te studeren.

Soms hoor je een naam en weet je niet meer direct het gezicht van die collega erbij te plaatsen. Niet handig als je nét die collega op moet zoeken in het pand. Wat doe je dan, juist… *tromgeroffel* : het smoelenboek. Vlug zoeken op naam et voilà, er rolt een rits aan potentiële kandidaten uit. Functie en afdeling ontbreken ook niet. Hartstikke handig nietwaar? Het enige minuscule probleempje is dat sommige collega’s niet meer lijken op hun foto in het smoelenboek. Totaal onherkenbaar! Wat dacht je van al mijn vrouwelijke collega’s die graag experimenteren met hun haarkleur? Van hoogblond naar gitzwart is niet zo vreemd hoor. En wat dacht je van het kapsel, een paardenstaart oogt heel anders dan een losse coupe, dat weet iedereen.. toch? Vlak de mannen ook niet uit, want tegenwoordig is het helemaal ‘hip & trendy’ om een baard te laten staan en ook deze rage heeft zich binnen Woonbedrijf verspreid. Spontaan zie ik collega’s bebaard terug komen na een vakantie en je raadt het al, deze lijken allesbehalve op hun foto in het smoelenboek. Houston, we have a problem…

Zo werkte ik, voor mijn Woonbedrijf carrière, een half jaartje binnen een andere organisatie, waar minstens evenveel medewerkers werkzaam waren. Deze waren ook nog eens verspreid over verschillende locaties, dus deze collega’s kwamen samen met de bezoekers mee naar binnen. Niet handig voor iemand die er net zat. Dat kon wel eens gênante situaties opleveren, want je collega begroeten met ‘waarmee kan ik u van dienst zijn?’ komt niet heel welkom over. Nog gênanter was je collega opbellen en ontdekken dat deze zich gewoon de hele tijd binnen een straal van 3 meter van je bureau bevond. Tsja, u ziet, dat smoelenboek is onmisbaar binnen een grote organisatie! Alleen af en toe een beetje updaten… 🙂

Medewerker Woonbedrijf Hanneke van den Broek - Vermeulen

Over Hanneke

In mijn functie als projectassistent binnen de afdeling Vastgoed zit ik op de ideale plaats om alle dagelijkse bezigheden te overzien. Hoe is de sfeer onderling en wat houdt mijzelf en mijn collega's bezig? In mijn blog neem ik je mee de werkvloer op van Woonbedrijf om zo eens een kijkje in de keuken te nemen van deze bruisende organisatie!