Wat ik (ook) mijn kinderen meegeef

Rob de Rijk blogger Woonbedrijf
Door

Rob

Datum

27 januari 2022

Half december kwam op een zaterdag in het nieuws dat een wereldwijd lek in de software ‘Log4j’ zorgde voor een ‘ernstige kwetsbaarheid’ in de software die in allerlei (web)applicaties en systemen is verwerkt. Gelukkig gebruikten we deze software maar op een paar plaatsen bij Woonbedrijf. Die hadden we meteen in beeld en uitgeschakeld.

Beveiliging gaat ook buiten kantoortijden verder

Zo zie je maar dat beveiliging niet te plannen is. Calamiteiten komen altijd buiten werktijd. We hebben wel weer gezien dat we veel collega’s kunnen mobiliseren als het nodig is. Ook in het weekend. Zo’n nieuwsbericht, hoe triest ook, helpt wel weer bij de bewustwording. We zien dat ook bij leveranciers en samenwerkingspartners. Bij sommige is het top-of-mind en anderen leunen graag op ons.

Flexibele collega’s

Het is niet gebleven bij dat ene weekend. De tijd daarna is er veel afstemming geweest met leveranciers en samenwerkingspartners. Zo’n intensieve periode heeft veel impact op onze beheerders en onze partner in de beveiliging Advantive. We laten samen alles uit de handen vallen als dat nodig is. Ik ben best trots op hoe we daarmee omgaan. Intern is er ook heel erg meegedacht. We hebben dus bijvoorbeeld moeten besluiten om bepaalde systemen uit te zetten. Onze collega’s van andere afdelingen dachten hier heel erg in mee. We hebben een gezamenlijk gemeenschap doel, daar zijn we ons steeds meer van bewust. Ook van de risico’s. Maar ondanks dat zie je, heel begrijpelijk, ook wel eens weerstand. In dit geval werd het advies meteen geaccepteerd en opgevolgd.

Leren van elkaar

Het gaat dus veel verder dan alleen onze eigen beveiliging. “Je bent zo sterk als je zwakste schakel” zeggen ze weleens. En dat nemen wij heel serieus. Daarom hebben we intensief contact met onze ketenpartners. Want niet iedereen heeft een eigen professionele IT-afdeling. We delen onze kennis en hulpmiddelen graag om daar samen beter van te worden.

Thuis aan de keukentafel

Het begon met een weekend waarin het nodig was om te schakelen. Mijn gezin werd er ook mee geconfronteerd. Zo is het ook onderwerp van gesprek aan de keukentafel met de kinderen. Zij zien het ook in het journaal. Dat geef ik aan ze mee, en nu ook aan jullie: “Beveiliging stopt nooit en begint bij jezelf.”

Rob de Rijk blogger Woonbedrijf

Over Rob

Informatiemanagement architect & chief information security officer bij Woonbedrijf. Getrouwd, papa van Kristy en Rik, ongeneeslijk eigenwijs en Eindhovenaar. Lijfspreuk: "Denk niet links, denk niet rechts, maar denk na."