Werken aan goed wonen in Brainport

Door

Frank

Datum

19 maart 2014

Op 28 februari was in Eindhoven het Nationale Open Data Congres. Dat ging uiteraard over Open Data, maar dat zal nog steeds niet iedereen iets zeggen. Voor mij was (en is) het ook nog steeds een wat abstract begrip. Ik krijg al snel het gevoel van twee priemende ogen in mijn rug die me 24/7 in de gaten houden…

Open data zijn gegevens die openbaar toegankelijk zijn. Geen gegevens op persoonsniveau maar ‘meta’-data. Tomtom, het navigatiesysteem, genereert bijvoorbeeld veel gegevens. Ze kunnen files en wegverkeer beter voorspellen dan Rijkswaterstaat of de ANWB. Van elke reis die je maakt houden ze data bij, alleen knippen ze er het eerste en laatste stukje van je reis vanaf. Daarmee wordt je reis geanonimiseerd. Heel veel van dat soort reizen samen zijn dus meta-data, niet meer herleidbaar maar wel informatief. Alleen stelt TomTom zijn data niet, dus die data is niet ‘open’.

Wees gerust. Woonbedrijf gaat geen data open stellen. De reden dat collega Natascha Koulen en ikzelf waren uitgenodigd was om het belang voor bewoners aan de kaak te stellen. Momenteel gaat Open Data nog sterk over het ordenen van informatie en ontsluiten. Wethouder Mary-Ann Schreurs daagde in het begin van het congres deelnemers uit om na te denken over vraaggerichte toepassingen.

We hebben een hartstochtelijk verhaal gehouden over mensen in de stad. Senioren die gaan skypen met hun kleinkinderen in New York (drijfveer!), bekend raken met technologie en de betekenis daarvan voor hun eigen leven. En van daaruit vragen gaan ontwikkelen. Onsnet Eindhoven die hen ondersteunt bij het maken van een ‘duimpjes-omhoog’ app, zodat ze van elkaar weten (in andere delen van de stad) dat ze goed zijn wakker geworden vanochtend. Senioren die hun gezondheid willen monitoren en daar samen met hun huisarts én elkaar op willen blijven letten. In vertrouwen, maar heel ondernemend! Hele kleine voorbeelden die het wonen in de stad makkelijker, leuker en vooral rijker maken. Technologie die échts iets voor mensen betekent.

Een deel van het publiek vond de confrontatie met ‘de echte mens’ shocking. Zij zijn er nog niet klaar voor. Een deel van het publiek was echter laaiend enthousiast over de toepassingen en de manier waarop wij als Woonbedrijf hightech, lowtech en bewoners bij elkaar proberen te brengen. Deze groep is uitgedaagd! En wij werken gewoon verder aan goed wonen in Brainport.