De goede dingen doen!
Vorige week was het dan eindelijk zover. Blijdschap, trots en opluchting, want het duurzaamheidsbeleid van Woonbedrijf is definitief. En dat is fijn. Nu zijn er woorden gegeven aan onze ambitie en focus en kunnen we eindelijk met z’n allen verder. Duurzaamheid is nu voor iedereen “echt”. Dat was namelijk nog niet altijd zo.
Management of leiderschap?
Want stel het je eens voor dat je manager van een afdeling of district bent bij een woningcorporatie waar heel veel onderwerpen belangrijk gevonden worden. Waarom zou je dan juist in duurzaamheid willen investeren? Op basis waarvan besluit je te kiezen voor oplossingen die duurder zijn dan de traditionele keuzes? Laten we zeggen dat hier het verschil tussen management en leiderschap zichtbaar wordt. De manager gaat aan de slag met de verandering. De leider is de verandering. Een manager probeert zo efficiënt en succesvol mogelijk de ladder te beklimmen. Een leider kijkt of de ladder tegen de goede muur staat.
“Management is de dingen goed doen. Leiderschap is de goede dingen doen.”
Duurzaam = samenwerken
Hebben we dan stilgestaan? Nee, zeker niet. In corporatieland lopen we zelfs voorop. Veel collega-corporaties willen graag van ons leren en dat is vooral te merken aan het toenemende aantal presentaties en kleine trainingen die we geven. Ook dit past perfect bij Woonbedrijf en onze TNS-aanpak. Want een van de speerpunten in het duurzaamheidsbeleid is werken aan collectief bewustzijn. Duurzaam= samenwerken. Samenwerken met partners, kennis delen, experimenteren en leren. En laat ik nou, als een van de Woonbedrijf TNS-facilitators (oftewel ambassadeurs duurzaamheid binnen Woonbedrijf) hier mede invulling aan mogen geven!
Een goed begin
Steeds vaker geef ik presentaties aan externen of geef ik samen met een van de collega’s (interne) trainingen. Voor mij en mijn mede-TNS-facilitators is dat geweldig, want elke keer weer voel je het enthousiasme aan de andere kant en besef je wat wij als organisatie al hebben bereikt. Ons “publiek” is op zoek naar inzichten en bewustwording. Als dat er eenmaal is, dan is dat het begin om gewoon de goede dingen te kunnen doen. Dan kan het groeien. Woonbedrijf is – nu we het beleid officieel hebben vastgesteld – de fase van het “laaghangend fruit plukken” voorbij. Er zijn doordachte keuzes gemaakt en vier duidelijke thema’s bepaald waar we de komende jaren invulling aan geven.
In mijn volgende blog geef ik een kijkje achter de schermen bij Woonbedrijf Circulair. Tot dan!