Mijn eigen verhuisproces
Het verhuisproces. Zo noemen wij bij Woonbedrijf het “treintje” dat gaat rijden op het moment dat een bewoner de huur opzegt en gaat verhuizen en dat stopt op het moment dat de nieuwe bewoner de sleutel van de woning krijgt. In de tussentijd moet er veel gebeuren.
Afwegingen maken
Als vastgoedbeheerder ben ik bijna dagelijks bezig met werkzaamheden in dat verhuisproces. Want niet alleen gaan we de vertrekkende bewoner vertellen hoe hij de woning achter moet laten, we gaan ook bepalen of we nog werkzaamheden aan de woning gaan doen voordat de nieuwe bewoner erin komt. Als dat zo is moeten die ook gepland worden met de aannemer. En misschien wil de vertrekkende bewoner wel spullen achterlaten voor de nieuwe bewoner. Of er is asbest in de woning dat we in de tussentijd moeten gaan verwijderen. Ondertussen is de vertrekkende bewoner bezig met zijn verhuizing en zijn nieuwe huis. En de nieuwe bewoner wil een fijne woning. En het liefst ook nog op tijd, zodat hij weet waar hij aan toe is en dingen kan voorbereiden. Ondertussen wil de aannemer zijn opdracht hebben. Wat laat ik doen, en wat niet? Afwegingen maken. Er wachten veel mensen op een huis, dus de woning moet zo snel mogelijk weer klaar zijn voor de nieuwe bewoner. Maar wel zo dat die nieuwe bewoner er fijn in kan wonen. Én dat hij van tevoren weet waar hij aan toe is.
En nu ben ik zelf aan de beurt
Verhuizen. Ik zit middenin mijn eigen verhuisproces. De stress slaat toe. Wanneer kunnen we de sleutel krijgen? En hebben we dan genoeg tijd om te klussen? De kinderen maken zich ook druk. Over of ze wel weer zo’n tof behang op hun kamer krijgen. Ik maak me druk over of we die kamers eigenlijk wel op tijd af krijgen óm te kunnen behangen. Ondertussen belt de makelaar. Of de nieuwe bewoner wat eerder in onze woning kan. Ik weet het niet. Dat is afhankelijk van veel factoren. En afhankelijk van veel partijen.
Niet voor iedereen dagelijks werk
We doen bij Woonbedrijf belangrijk werk. Dat wist ik al, maar door zelf (weer) eens met mijn neus op de feiten gedrukt te worden realiseer ik me het nog meer. Dagelijks heb ik contact met mensen die vragen hebben over hun huis. Of hun verhuizing. Ze vragen om hulp of advies. Ze zijn vaak afhankelijk van wat wij voor ze (kunnen) doen. Of juist niet kunnen doen.
We zorgen bij Woonbedrijf voor een thuis voor veel mensen. Die mensen willen fijn en ongestoord wonen. En wij willen ook dat die mensen fijn en ongestoord kunnen wonen. Soms vergeet je, omdat je er dagelijks mee bezig bent, dat het voor bewoners géén dagelijks werk is. Die willen gewoon in één keer goed geholpen worden. En ze willen duidelijkheid. Een goed advies. En heldere uitleg waarom we soms dingen niet doen.
Niet alles in regels te vangen
In mijn werk probeer ik om de bewoner zo goed mogelijk te begrijpen, maar het is óók belangrijk dat ik zorg dat de bewoner míj begrijpt. En niet alles is in regels en processen te vangen. Soms zijn er situaties die vragen om een bijzondere aanpak. Een keer wat extra’s doen. Zonder het belang van Woonbedrijf én van de bewoner uit het oog te verliezen. Het is mooi werk. Werk met betekenis.